Startups kan tilføre innovationskraft til etablerede virksomheder, som til gengæld kan hjælpe de nystartede med at komme hurtigere på markedet med deres bæredygtige løsninger. Det er fremtidens bæredygtige vækstmodel, siger forfatter til en ny bog, der blev lanceret midt i et af landets mest innovative corporate-startup miljøer
Samarbejde med startups kan være en genvej til fremtidens bæredygtige vækst for etablerede virksomheder. Hvis de har modet til at invitere nystartede virksomheder indenfor, og skabe rammer for samarbejde og innovation omkring et fælles formål. Og er klar til at omfavne de dilemmaer, som følger med, når to kulturer møder hinanden.
Det stod klart, da bogen Hvad kan startups, som vi ikke kan? En guide til bæredygtig vækst i partnerskab blev lanceret den 1. juni 2022.
Lanceringen skete midt i industrivirksomheden Alfa Lavals tidligere produktionshal i Søborg. De mange gæster fik adgang til det vibrerende innovationsmiljø, hvor bæredygtige produktionsvirksomheder arbejder side om side på hver deres løsninger indenfor fremtidens bæredygtige energi, fødevarer og marine. Dermed blev bogens bud på fremtidens vækstmodel meget konkret.

Virksomheder kan skabe et fællesskab omkring sig
Bogens forfatter, Freja Ludvigsen, var som tidligere erhvervsudviklingschef i Gladsaxe med til at inspirere Alfa Laval til at skabe et såkaldt corporate-startup miljø, da muligheden opstod i 2018. Derfor var det en særlig glæde for hende at lancere bogen i miljøet sammen med Per Lund Hansen, adm.dir. for Alfa Laval Copenhagen.
– Når Alfa Laval inviterer startups indenfor, får de ny innovationskraft in-house. De kan lære noget af deres startups. Men de skaber også et fællesskab omkring dem ved at stille faciliteter og viden til rådighed. Det kan få afgørende betydning for iværksætternes vækst og betyde, at de kommer hurtigere ud på markedet og gør en forskel med deres produkter. Det er en ny måde at tænke vækst på, som jeg ser et stort potentiale i, siger Freja Ludvigsen, der i dag driver virksomheden Partnerskaberen, som hjælper virksomheder med bæredygtig innovation og partnerskaber.
Behovet for partnerskaber øges af at mange virksomheder presses fra alle sider af stigende priser på energi og råvarer, mangel på resurser, svigtende leverandørkæder, nye lovkrav om bæredygtighed i forskellige brancher og mangel på arbejdskraft. Det fremrykker behovet for radikal innovation. Men virksomhederne kan ikke gøre det alene.
– Derfor er bæredygtige startups interessante samarbejdspartnere. De er optaget af at tjene penge på at levere løsninger til en bedre verden på et nyt værdigrundlag. De finder metoder til at genanvende og recirkulere, reparere og redesigne og i det hele taget gøre op med konventionel vækst baseret på brug-og-smid-væk. De kan dermed se på de etablerede virksomheders processer og produkter med nye øjne, fortæller Freja Ludvigsen.

Den skeptiske, den tvivlende og den begejstrede
I bogen møder man tre topledere; den skeptiske, den tvivlende og den begejstrede. Per Lund Hansen fra Alfa Laval er begejstret. Han fortæller, at han fik opbakning til at komme i gang ved at starte med at invitere tre startups indenfor. I dag er miljøet vokset til 22 lejere.
– Det er en god idé at tænke stort, men starte småt. Det reducerer risikoen og gør det muligt at prøve sig frem og justere undervejs. Man skal ikke vente til at alle skeptikerne i den etablerede virksomhed er klar, men skabe noget i mellemrummet mellem det stabile og det agile, hvor man har modet til at samarbejde og eksperimentere på nye måder, siger Freja Ludvigsen.
Bogen folder corporate-startup miljøer ud som begreb og kobler det til den bæredygtige vækst og behovet for radikal innovation. Den giver ordet til virksomheder, som er gået i front på denne dagsorden. Endelig indeholder den en nyudviklet en procesmodel, der guider virksomheder sikkert fra en løs idé til et bæredygtigt corporate-startup miljø.
COWI vil tiltrække passionerede iværksættere
COWI er den første virksomhed, som har afprøvet Partnerskaberens 4-trins model til et bæredygtigt corporate-startup miljø. Ved bogens lancering fortalte Charlotte Søgaard, senior director, innovation and R&D, for første gang om rådgivningsvirksomhedens nye satsning. De vil skabe et økosystem af innovationskraft omkring sig for at udvikle fremtidens bæredygtige løsninger i partnerskab.
Mens Alfa Laval har valgt at lave et fysisk miljø i virksomheden, så vil COWI skabe et økosystem omkring sig. Det skal samle radikalt innovative startups, studerende, kunder og samarbejdspartnere fra hele verden, som kan bidrage til COWI’s nye, modige strategi om kun at have grøn omsætning om fem år.

Charlotte Søgaard peger på vigtigheden af topleder-opbakning, når en etableret virksomhed skal have modet til at åbne dørene for startups. Hun peger også på vigtigheden af at matche de innovative startups med ildsjælene i kerneforretningen, som gerne vil dele viden og samarbejde.
– Startups kommer med en passion og en energi, som gør det sjovt at stå op om morgenen, tilføjer Charlotte Søgaard.
Visuelt referat

Så hvad er hovedpointerne i bogen? Det sammenfattede Christina Hemmingsen under boglanceringen, hvor hun lavede et visuelt referat, som på én side viser bogens pointer og modeller, og formidler Alfa Laval og COWI’s begejstring for samarbejde med startups.
Christina Hemmingsen står bag bogens grafiske univers og har været med til at skabe en bog, som er let og lækker at læse – også for dem, som slet ikke har tid til at læse bøger.
Ny boglancering på Folkemødet
Bogen lanceres igen på Folkemødet i Allinge, hvor Iværksætterskibet lægger hus til en debat om, hvad startups kan, som etablerede virksomheder kan lære noget af. Debatten afholdes torsdag den 16. juni kl. 14.15-15.00 på Iværksætterscenen, stadeplads G24 lige overfor Iværksætterskibet.
Om bogen
Freja Ludvigsen: Hvad kan startups, som vi ikke kan? En guide til bæredygtig vækst i partnerskab
Forlaget Rethink Business. 244 sider. 349,00 kr.
Gratis læseprøve på her.
Køb bogen på Saxo, Livebox, Plusbog og Bog&Idé