Hvad betyder ESG for min SMV?

Freja Ludvigsen
Freja Ludvigsen

ESG-rapportering er ikke et lovkrav for små og mellemstore virksomheder. Men det er en mulighed for at gøre bæredygtighed til business! Læs her, hvordan du som SMV-leder kommer i gang og se en kort video

ESG, CSRD, CSR, EGS. Hvad ser du, når du læser forkortelserne – bureaukrati eller business?

Lyder det som et hemmeligt kodesprog for dig? Så er det nok fordi du har startet din virksomhed i en tid, hvor der ikke var så mange regler for jeres påvirkning af mennesker og miljø.

Det ændrer sig nu! EU’s direktiv, CSRD, pålægger store virksomheder at følge en EU-standard for ESG-data fra 2024. ESG står for environmental, social og governance, og det handler om at rapportere om virksomhedens bæredygtighed på tre områder: Miljø, mennesker og styring.

I denne video kan du på under 2 minutter høre Freja Ludvigsen fra Partnerskaberne forklare hvorfor og hvordan du kommer i gang. Videoen er lavet i partnerskab med platformen Greenlink, der gør bæredygtighed til business for SMV’ere.

SMV’ere rammes indirekte

ESG-rapportering er ikke er et lovkrav for SMV’ere. Men flere og flere store virksomheder stiller krav til deres underleverandører. De beder om data for jeres produkter, som kan indgå i deres ESG-rapportering. De kan bede om data for områder som

  • Miljøforhold og klimapåvirkning
  • Sociale forhold og personaleforhold
  • Antikorruption og bestikkelse
  • Overholdelse af menneskerettigheder.


Du vil altså i stigende grad opleve at blive omfattet eller påvirket af krav om rapportering af ESG-data for at kunne fortsætte som underleverandør til store virksomheder. Mange store virksomheder kommer dermed til at sortere i deres liste af underleverandører, og på sigt vil mange SMV’ere opleve at blive valgt fra, fordi de ikke i tilstrækkelig grad kan dokumentere, at de lever op til de nye krav.

Er I klar?

Er din virksomhed klar til at levere data, der gør at I kan blive ved med at være relevante på markedet?

En analyse fra Nykredit tager temperaturen på SMV-virksomhedernes parathed i forhold til den grønne omstilling i 2023. Den viser, at

  • Kun hver 3. virksomhed har sat mål for arbejdet med den bæredygtige omstilling
  • Kun hver 4. virksomhed har sat konkrete mål for reduktion af deres klimabelastning
  • Kun hver 4. virksomhed har afdækket deres klimabelastning.


Mange SMV-virksomheder er med andre ord slet ikke klar til den nye virkelighed.

Få et forspring i markedet

Selv uden lovgivningsmæssige krav kan det være en god idé at komme i gang med ESG-rapportering som en del af din forretningsstrategi.

Det kan give dig et forspring i markedet, styrke dit omdømme, øge din konkurrenceevne og tiltrække nye kunder og samarbejdspartnere. Det kan også hjælpe dig med at identificere og reducere risici, spare omkostninger og forbedre din indtjening.

Risiko for at fare vild i data-junglen

I Nykredits analyse af SMV’ernes parathed til bæredygtighed svarer 49 procent, at det er en jungle at navigere i de nye krav til bæredygtighed. Virksomhederne peger på barrierer som manglende betalingsvillighed for bæredygtighed blandt kunderne, dokumentation og krav, frygt for fremtiden og manglende viden og teknologiske løsninger.

Brancheforeningen SMVDanmark frygter for konsekvenserne af presset på deres medlemmer. De efterspørger digitale løsninger, som gør det nemt at komme i gang og levere de rette data. SMV’ernes CSRD-rejse er ikke lige ud ad landevejen

Digitale værktøjer til SMV’ere

Den mission har vi sat os for at være en del af i Partnerskaberne. Derfor er vi gået ind som partnere i platformen Greenlink for at være med til at udvikle viden, værktøjer, eksperter og netværk til SMV-lederne, som gerne vil gøre bæredygtighed til business, men som synes det er lidt bøvlet!

Log ind på Greenlink mens det er gratis!

presset
Facebook
LinkedIn

Læs mere om hvad vi laver

Artikler